Skip to main content

Tuinpark Driesprong

De Beheer Commissie bestaat uit de volgende leden, J. Schuitemaker (voorzitter) Peter van Deursen, Jan van Santen, Kees Heemskerk, Joop v/d Berg.

Het verhaal van de Driesprong in een notendop

Een volkstuincomplex dat ca. 30 jaar geleden is ontstaan en zijn oorsprong vindt in de verdwenen volkstuinen aan de Storm van 's-Gravensandeweg. De tuinen werden opgeofferd voor woningbouw. Het was een hele onderneming om te moeten verhuizen naar een locatie buiten de kern van het dorp naar een groot verlaten bollenveld met biezen en bagger ten gevolge van slechte waterhuishouding. De tuinders stonden vooor de keuze van of bij de pakken neerzitten,of afhaken of doorzetten. Gekozen werd voor het laatste.

Met veel pionierswerk zoals sloten graven en afvoeren van bergen glas, het verkavelen van het perceel werden de contouren van een volkstuincomplex zichtbaar. Tuinders en doorzetters van het eerste uur waren o.a. Arie van Dijk, Henk Donders, Piet Vogels en van Elshout; veel waardering komt hen toe. De gekweekte groente werd toen gezien als een welkome aanvulling op het inkomen.Alles moest ook zo goedkoop mogelijk wat resulteerde in bouwsel van houtafval, plastic enz.

De aankleding van de tuinen was hierdoor vaak niet om aan te zien. Verharde paden ontbraken en van sanitaire voorzieningen had men toen nog niet gehoord. Maar de inzichten veranderden en men was er van overtuigd dat het complex moest worden aangepast. De hoge hekken verdwenen, het prikkeldraad werd opgeruimd en de paden werden betegeld.

Biologisch tuinieren deed zijn intrede en steeds meer siertuinen, vaak in combinatie met wat kleinere moestuinen verfraaiden meer en meer het complex. Maar ook tegenslagen moesten geweerd worden zoals de plannen om de hockeyvereniging op ons terrein uit te breiden en de mogelijke plannen voor een nieuw zwembad of een manege op ons terrein. Oorspronkleijk lagen er een klein aantal tuinen aan de andere zijde van de Katwijkseweg aan de bosrand.

Gezien het natuurlijke bos- en duinkarakter wenst de Gemeente dit gebied terug te geven aan de natuur. Dit stukje complex wordt dan ook afgebouwd en komen er geen nieuwe tuinders meer op.Aan het complex is onlangs ca, 5.000 vierkante meter toegevoegd en zijn er nu 72 aaneengesloten tuinen.Enkele jaren geleden hebben wij een clubgebouw kunnen realiseren met o.a. een bar en toiletgelegenheden.

Dat ons complex een succes is blijkt wel uit de structurele wachtlijst.