




















































Lentevreugd, Festina Lente Tuin en de Bunkers van Rijksdorp.
Op zaterdag 06 juli 2013 heeft de jubileum commissie van de W.V.V. enige activiteiten
georganiseerd , waarvoor zich 60 personen hebben opgegeven. Het eerste gedeelte begint ’s morgens om 10 uur, verzamelen bij de ingang van natuurgebied Lentevreugd aan de
Katwijkseweg. Lentevreugd was tot de jaren 90 een bollenveld en is nu een prachtig natuurgebied van 100 hectare groot en valt onder het gebied Hollands Duin.
De mensen worden opgedeeld in 3 groepen.
Iedere groep gaat onder leiding van een gids het natuurlijke gebied verkennen. Onze gids is Hugo Woudenberg.
Lentevreugd is een overgangsgebied van het natuurgebied Berkheide dat tussen Katwijk en Wassenaar ligt. Enkele belangrijke functies van dit gebied zijn o.a.: natuurbescherming, recreatie.
In het natuurgebied lopen runderen en paarden. De kudde oerrunderen zijn Schotse Hooglanders en behoren tot het Keltische ras, zij kunnen volwassen 600 tot 800 kilo wegen. De kudde bestaat uit 40 volwassen- en jonge runderen. De volwassen vrouwtjes krijgen ieder jaar een kalfje. Het zijn de grazers die de begroeiing van de bodem van het natuurgebied kort houden. Naast de kudde runderen is er ook een kudde konikpaarden. Deze paarden lijken op het oerpaard en worden gefokt. Zij kunnen 20 jaar oud worden. De kudde bestaat uit 9 volwassen paarden en 4 veulens. Zij hebben een andere manier van grazen, zij bijten het gras kort, terwijl de runderen de tong om het gras brengen en dan het gras los trekken .
Ook de Fauna en de Flora ontbreken in het natuurgebied niet. Enkele soorten planten en grassen die voorkomen op Lentevreugd zijn : Jacobs kruiskruid, Slangenkruid, Duizendblad, Vergeet-mij-nietjes, Zegge (Diverse soorten kleurrijke grassen met Wilde orchideeën), Groot streepzaad (soort paardenbloem), Akkermunt, Rode en Witte Klaver en Distels. Over de distels bestaat de volgende spreuk: distels maaien is distels zaaien, distels steken is distels kweken, distels laten staan is distels laten vergaan (of: distels kapot laten gaan).
Ook enkele zwaluwen vlogen in de lucht, zowel huiszwaluwen, boerenzwaluwen als gierzwaluwen. De laatste soort broedt onder dakpannen, maar de rest van de tijd, zelfs als ze slapen, brengen ze door in de lucht. Door extra te maaien en het maaisel af te voeren (dit geschiedt door vrijwilligers) hoopt Staatsbosbeheer de veldleeuwerik op Lentevreugd weer terug te krijgen. Ook verschillende soorten vlinders ontbreken niet, o.a. De Kleine Vos, Distelvlinder, Sint-Jacobsvlinder. In de verscheidene kleine kunstmatig aangelegde meertjes bevinden zich een groot aantal waterplanten, o.a. de Watergentiaan, deze plant lijkt veel op de waterlelie en de gele plomp. Vanuit Berkheide naar Lentevreugd bevinden zich ondergrondse kanalen, waardoor op Lentevreugd op een natuurlijke manier een kwelplas en meertjes ontstaan.
De rondleiding duurde tot half twaalf, maar had wel langer mogen duren omdat het ontzettend interessant is en voor herhaling vatbaar. Bij de ingang hebben wij afscheid genomen van de gidsen. Als dank heeft Marga Akkerman namens de W.V.V. een cadeaubon aan de drie gidsen overhandigd.
Daarna op weg met de fiets of per auto naar DE WERKPLAATS, kwekerij van bijzondere tuinplanten, waar de groep rond 12.00 uur wordt verwacht. De groep wordt gesplitst in 2 groepen. Onze groep wordt begeleid door Joke Durieux.
Kwekerij “De Werkplaats” is een onderdeel van Festina Lente Tuin. De dames die deze kwekerij runnen zijn Esther Schonenberg en Joke Durieux.
Festina Lente Tuin is een kwekerij, bezoektuin en pluktuin. Sinds 2001 kweken zij bijzondere tuinplanten. In 2011 zijn zij verhuisd naar Katwijk waar naast de kwekerij ook plek is voor een bezoektuin en een pluktuin. Esther en Joke zijn gestart in Noordwijk, daarna verhuisd naar Voorhout, nu kweken zij in Katwijk vanaf 2011.
Festina Lente betekent “haast je langzaam” en dat is precies wat de planten doen! Ze worden niet opgejaagd om snel te groeien en bloeien, ze doen dat in hun eigen tempo. Dat geeft over het algemeen tevreden planten.
Sinds 2001 kweken Joke Durieux en Esther Schonenberg planten die je in het tuincentrum bijna nooit tegenkomt. Oorspronkelijk is een groot deel van het assortiment eenjarig, maar een steeds groter aantal bijzondere vaste planten worden nu ook in het assortiment opgenomen. Als extra voorwaarde hebben deze planten een langdurige bloei, lekker geurend, groenblijvend en natuurlijk zijn ze niet overal verkrijgbaar. Een greep uit het assortiment van de ca. 100 soorten eenjarigen: veel nicotiana’s, verschillende planten voor de pluktuin (vakken zijn gecreeërd voor de bezoekerstuin, deze vakken zijn verdeeld op kleur en soorten planten) cleome, eschscholzia, salvia’s, silene en zaluzianskia. Zij hebben ook de meest geweldige dahlia’s (goed voor de bijen en de vlinders) en ook de populaire chocoladecosmos. Het assortiment vaste planten is inmiddels uitgegroeid tot bijna 500 soorten en dan zijn de grassen en de bollen nog niet meegerekend. Muurbloemen, echinacea, veel geranium soorten (de langbloeiers), dierama, bijzondere salvia’s, thalictrum en verbena’s zijn vast in het assortiment, ook een ruim aanbod schaduwplanten.
De vermeerdering van de planten geschiedt door stekken of door zaden. Naast de eenjarige planten is het aanbod van vaste planten vele malen groter en zijn er kuipplanten, bollen en knollen en grassen toegevoegd aan het assortiment.
Na de rondleiding hebben velen van de groep van de gelegenheid gebruik gemaakt om planten te kopen. Het geweldige bezoek duurde tot 12.30 uur. Allen zijn we toch een beetje moe geworden, tijd om uit te rusten. Op weg naar de Greenhouse. Hier zijn we weer ontzettend verwend met lekkere broodjes en soep, hier zijn wij echt aan toe.
Na een lunchpauze van ruim een uur, op weg naar het laatste onderdeel van de dag het bunkercomplex Rijksdorp.
Om 14.00 uur begint de rondleiding door Peter van Deursen.
De bunkers liggen er al vanaf 1942; de 25 bunkers van het bunkercomplex Rijksdorp. Al die tijd zijn ze maar een paar keer opengesteld voor publiek. Ook nu kan ons gezelschap het complex bezoeken. Met de groep mensen ontdek je de verschillende ruimes van dit complex, waar de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog nooit ver weg zijn.
Startlocatie: Van der Doeslaan 3, 2242 PP Wassenaar.
Het zijn betonnen bunkers, en een golvende antitankmuur zijn tastbare overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog en vallen onder Monumentenzorg.
De bunkers doen nu dienst als overwinterplaats voor vleermuizen , twee bunkers worden verhuurd . één aan een strandexploitant voor opslag en de andere bunker wordt verhuurd aan een bedrijf voor bewaring van back ups. Ook voor anti kraak worden bunkers gebruikt. De helft van de bunkers zijn in de oorlog gebruikt voor munitie, de andere helft van de bunkers voor radiografie – verbindingen. Het is heel bijzonder om in de tijd van toen je te bevinden, hoe er gewerkt werd onder de grond om verbindingen mogelijk te maken. De 1e bunker die wij bezochten wass meer ingericht om noodstroomvoorziening mogelijk te maken. De plaats waar twee grote dieselmotoren opgesteld hebben gestaan, schakelkasten naar alle bunkers voor stroomvoorziening. De 2e bunker diende in de tijd van de oorlog als hospitaalbunker. Deze bunker was onderverdeeld in compartimenten. Het voorste gedeelte voor de soldaten die verzorgd moesten worden, de overige gedeelten voor de officieren, want er moest verschil zijn in rangorde. Als laatste heeft de groep een bunker bezocht die dienst heeft gedaan als gevechtsschuilplaats. Helaas was deze erg aangetast door het vele vocht wat naar binnen gekomen is en zijn de overblijfselen erg verroest en kapot.
Als dank is aan Peter een cadeaubon aangeboden door Marga Akkerman van de jubileum commissie van de W.V.V. voor zijn indrukwekkende verhaal over de bunkers van Rijksdorp Wassenaar.
Voldaan en met een overvloed aan opgestoken kennis zijn wij om 15.30 naar huis terug gereden.
Namens allen een hartelijk dank voor deze goed georganiseerde en verzorgde dag.
Foto’s over deze dag vindt u op de foto pagina’s in de Pergola.
Angela en Atie van Duijn
Complex Ter Weer